Tänk på miljön när du är ute och campar

Att campa kan vara en riktigt mysig och härlig upplevelse med familj, vänner eller kanske helt ensam. Det är ett sätt få kontakt med naturen, finna inre frid och lämna den vardagliga stressen bakom sig för ett ögonblick.

Men det finns en del viktiga saker att tänka på när man campar. Inte minst när det gäller miljön. För vi vill ju bevara miljön så gott det går, så att det blir fortsatt trivsamt att vistas i den för både människor och djur.

Här kommer en lista med tips för att minska negativ påverkan på miljön när du campar:

1. Lämna platsen som du fann den

En princip som du kan ha i bakhuvudet är att lämna platsen du campat på som du fann den. Lämna inget skräp och inga prylar kvar.

2. Ta bara med ekologisk matt

Även vanligt odlad mat eller frukt kan innehålla saker som inte är bra för naturen, som till exempel kemikalier som har använts i odlingen. Men även om du bara tar med ekologisk mat så kanske du tänker att det är naturligt skräp som inte är skadligt för naturen. Men så är nödvändigtvis inte fallet, då detta kan ta lång tid att brytas ned, och dessutom vanligtvis inte ingår i ekosystemet.

3. Minska plastanvändningen

Ta med en stor dunk med vatten som du kan fylla på vattenflaskor med istället för att köpa vatten på pet-flaska. Det blir mindre plast på längre sikt.

4. Använd inte papptallrikar, plastbestick eller plastmuggar

Ta med riktiga saker som går att diska istället för engångsartiklar. Det säger sig självt att det blir mindre skräp. Även om du tar reda på skräpet så är det ju kanske inte det roligaste att behöva dras med.

5. Skaffa begagnad utrustning

Istället för att köpa ett nytt tält eller sovsäck eller liknande, så kan du spara både pengar och på miljön om du köper begagnat. Tänk även på om du själv har gammal utrustning som du inte använder längre, som kan återanvändas av andra. Du kan till och med få hjälp med återvinning ifall du inte skulle ha tid eller ork att göra det själv.

6. Elda säkert

Tänk på att elda säkert. Kolla om det finns restriktioner på eldning i området eller om det är extra torrt ute exempelvis. Se till att rama in elden ordentligt.

7. Solpaneler för elektricitet

Även om man vanligtvis kanske vill slippa elektronik och liknande när man är ute i naturen, så kanske vissa inte kan vara utan. Och det kan ju förvisso vara bra att kunna ringa om ett nödläge uppstår. För att ha tillgång till elektricitet så kan du skaffa portabla solpaneler.

8. Naturlig tvål

Köp naturlig tvål istället för att sprida kemikalier i sjöar eller älvar. Det finns naturliga, fasta tvålar som är perfekt att tvätta sig med när du är ute och campar, som dessutom är mer skonsamma för miljön.

Som du ser så finns många sätt att spara på miljön när du är ute och campar. Och detta är bara ett fåtal. Det finns säkerligen många fler. Några av dessa tips sparar du även pengar på. Pengar som du kan lägga på att göra en lite roligare campingutflykt istället.