Så lagar du din mat när du campar

Om man inte är en van campare så brukar flera stora frågor dyka upp, till exempel hur man ska sova, hur man ska sköta sin hygien med toalettbesök och dusch samt hur man tillagar och äter sin mat. Men man behöver inte komplicera det och göra det så svårt.

Beroende på hur du campar så finns det så klart olika alternativ till bekvämlighet. Bor man i en husbil eller husvagn och ställer upp på camping så brukar det finnas platser där man kan koppla upp sig mot en elstolpe. På en camping har man oftast också ett servicehus där man kan sköta sin hygien och även tillaga sin mat med riktig spis och ugn. I en husbil eller husvagn kan man även nyttja sin gasolspis och använda den kasettoalett som finns.

Använd grill på campingen

För att njuta lite mer av sitt campingliv och framför allt friluftsliv så finns det andra sätt att tillaga sin mat, t.ex. genom grillning eller användning av stormkök. Då kan det krävas lite mer planering men känslan blir en helt annan. Det finns en grill för alla tillfällen hos bluegaz.se oavsett om du vill ha en briquette grill, gasolgrill eller en behändig picknickgrill som lämpar sig för just camping.

En picknickgrill är en klotgrill som man använder briketter eller kol i. Skillnaden är att den är mindre till storlek än en vanlig klotgrill, både till grillytan och höjden. Själva grejen med en picknickgrill är att den ska ge bra effekt och resultat, precis som en vanlig grill, men i ett mer portabelt format. Tack vare sina hopfällbara ben så tar en picknickgrill minimalt med plats och är lätt att ta med sig oavsett om man campar i sin husvagn, sin husbil eller är ute med tält i terrängen. Även om man campar och ska njuta av friluftslivet och friheten så är det en självklarhet att man vill njuta av en god grillad måltid.

Har man dock sin husbil eller husvagn uppställd på en camping under längre tid så kan man givetvis använda en fullstor grill, brikett eller gasol. Då kan man också lyxa till det med bekväma och rejäla grilltillbehör för att kunna grilla som en riktig mästare.

Så använder du stormkök

Ett annat alternativ är att tillaga sin mat med hjälp av ett stormkök. Detta är vanligare på längre turer med tält då man inte vill släpa på så mycket volym eller vikt. För att använda ett stormkök behövs det en gasbehållare (om det är ett gaskök), vatten och frystorkad mat. Frystorkad mat finns att köpa på de allra flesta välsorterade friluftsbutiker och det finns flera olika maträtter att välja på.

Tillagningen av frystorkad mat sker genom att man kokar upp vatten i kastrullen på stormköket, fyller påsen eller behållaren till frysmaten med angiven vattenmängd och sedan ska det stå och vila ett par minuter innan maten är färdig att ätas. Det finns olika storlekar på stormkök beroende på om man är ensam ute eller om man ska kunna laga mat till fler än en person.