Rätt utrustning för paddling på semestern

En rolig aktivitet som många väljer att göra under sin semester är att paddla. Det finns flera fantastiska platser att besöka som bjuder på en fantastisk omgivning och atmosfär. En av de första saker man bör göra när man bestämmer sig för att paddla är att bestämma sig för vilken typ av bräda som är bäst. Det finns flera olika brädor som är tillverkade för olika aktiviteter. Är man osäker på ifall man vill göra mer än endast paddla finns det en allroundbräda som fungerar till det mesta.

Ett bra tips på vilken bräda man kan köpa är en sup bräda, vilket står för “Stand Up Paddelboard”. Det finns flera varianter på brädor att välja mellan och även uppblåsbara. De kan vara ett bra alternativ ifall man har bestämt sig för att resa och besöka en plats som rekommenderas för paddling och vill ta med sig en bräda.

Viktigt att tänka på vid val av bräda

Innan man väljer en bräda måste man veta vilken typ av paddling det är man vill göra. Sedan är det viktigt att välja rätt storlek på brädan. Det görs efter personens vikt. En bredare bräda anses vara lättare när man paddlar på öppet vatten med större vågor. De bredare erbjuder dessutom en bättre stabilitet jämfört med en smalare bräda. Däremot är det lättare att paddla snabbare med en smalare bräda. Så vilken som passar bäst beror helt enkelt på vilken typ av paddling det är man ska göra.

Annan utrustning som kan vara bra att ha

Vilken utrustning som rekommenderas beror på hur länge man ska paddla, om man ska övernatta någonstans och var man paddlar. Har man bestämt sig för en paddeltur är det viktigt att man har ett kommunikationsmedel ifall man skulle behöva hjälp. Ett tips är att man lägger sin telefon i ett fodral som är vattentätt. Det kan också vara bra att man berättar för någon att man ska ut på vattnet och när man räknar med att vara tillbaka.

Vid längre paddelturer kan det vara bra att ha en flytväst, första hjälpen-låda, extra kläder och mat eller snacks. Vid övernattning någonstans krävs det en hel del mer utrustning. Men de flesta som väljer att paddla gör det främst nära land och endast en kortare stund. Skulle det vara första gången man beger sig ut på en SUP rekommenderas det att man börjar smått. Det kommer till exempel inte vara möjligt att bege sig på en längre paddeltur innan man har lärt sig hur man står på brädan. För vissa kan det ta en stund att lära sig att hitta balansen så innan man planerar en paddeltur under semestern kan det vara bra att börja med grunderna.