Dags att byta till sommardäck

När vårsolen tittar fram är det dags att förbereda inför sommaren. Alla bilägare vet att det då nalkas byte till sommardäck. Det är dock inte alltid helt lätt att välja däck då utbudet oftast är väldigt stort. Vissa väljer att använda allrounddäck i stället, vilket tyvärr kan påverka säkerheten.

Val av sommardäck

Det finns många olika sommardäck och det billigaste är inte alltid det bästa. Oavsett hur mycket man vill lägga på sommardäck så är det bra att kolla upp dem ordentligt innan köp. Vid köp av begagnade däck är det särskilt viktigt så att inte slitaget är för långt gånget. Det bästa är att ta hjälp av en pålitlig däckhandlare med bra recensioner.

I annat fall kan det vara lätt att bli lurad om man inte själv är expert. Ett tips är att köpa sommardäck från bythjul.com som är en väletablerad däckbutik på nätet. Det är dessutom lättare än man tror att handla sommardäck online. Med hjälp av registreringsnumret kan man försäkra sig om att däcken passar innan köpet genomförs.

Regler gällande sommardäck

Lagen om vinterdäck gäller mellan 1 december och 31 mars, förutsatt att vinterväglag råder. Mellan den 1 oktober så och 15 april får dubbdäck användas. Däremellan kan man tro att det skulle vara obligatorisk med sommardäck, men så är inte fallet. Det finns ingen lag som påvisar användningen av sommardäck.

Vid användning av sommardäck är det dock viktigt att hålla koll på mönsterdjupet då det enligt lag inte får vara lägre än 1,6 millimeter. Men vid sådant slitagedjup finns stor risk för vattenplaning. Det är därför aldrig att rekommendera att vänta så pass länge innan däckbyte. Redan vid ett mönsterdjup på 3–4 mm börjar däcken förlora mycket av de viktiga våtegenskaperna. Därför är det bra att byta redan då. Glöm inte att kolla däcken innan de sätts på inför en ny sommar, annars finns risken att du missar mönsterdjupet närmar sig gränsen för vad som är lagligt.

Därför ska du byta till sommardäck

Eftersom det inte finns någon regel som säger att man måste byta till sommardäck så är det många som väljer att inte göra det. Det kan tyckas smidigare att använda allrounddäck utan att behöva tänka på när det är dags att byta däck. På mestmotor går det att läsa om allt som kan vara bra att veta inför sommardäcksbytet, där de även tar upp säkerhetsriskerna om du väljer att inte använda sommardäck.

Särskilt påtagligt är faktumet att vid vått underlag kan bromssträckan förlängas avsevärt till skillnad från om man använder sommardäck. Bromssträckan kan öka med så mycket som upp till 100%, vilket mycket väl skulle kunna vara avgörande för en olycka. Säkerheten är därför ett bra argument för användandet av sommardäck.