Bergsklättring

Bergsklättring är en av mina favoritaktiviteter att göra utomhus. Det har alla faktorer jag önskar mig i aktiviteter; det är fysiskt ansträngande, kräver fullt fokus och är lagom magkittlande. I det här inlägget tänkte jag ge lite tips till dig som är sugen på att börja klättra, hur du kommer igång och vad som är bra att tänka på. Klättring är verkligen en aktivitet för hela familjen och passar de flesta som gillar lite extra spänning.

Gå en kurs

Självklart ska du inte bara ge dig ut och börja klättra i berg utan någon som helst kunskap. Om klättringen sker med försiktighet och god kunskap är det faktiskt en säker sport eller aktivitet, men är du oförsiktig och nonchalant kan det innebära dödsfara, bokstavligt talat. Jag rekommenderar att du går en klätterkurs, och dessa finns det gott om runt om i landet. Se efter om det finns en klätterklubb i din stad och hör med dem.

Olika typer av klättring

Det finns olika typer av klättring och det finns kurser anpassade för dessa. Om du är nybörjare kan det så klart vara svårt att veta vilken slags bergsklättring du vill hålla på med. Det finns exempelvis ledklättring och klippklättring, men börja med att leta efter en kurs för utomhusklättring så kommer du tids nog märka vilken slags klättring som tilltalar dig mest. Och det bästa är – du behöver inte välja det ena eller det andra om du inte vill!

Fullt fokus på klättringen

Självklart är bergsklättring i sig ett riktigt äventyr. Det som lockar mig mycket är känslan av att jag behöver ha fullt fokus på det jag gör nu, ett litet snedsteg kan innebära stora konsekvenser. Det är ett riktigt skönt sätt att få använda kroppen och låta hjärnan få glömma allt annat och endast fokusera på det som är aktuellt just nu. Det går inte att tänka på vad du ska äta till middag ikväll.

Klättra för fina vyer

Det är dock inte endast själva klättringen som är njutningen, när du väl är uppe får du ofta en riktigt fin belöning. Många klättringar innebär att du tar dig till en plats med en riktigt fin utsikt, och för oss som älskar att vara ute i naturen är det inte mycket som går upp mot dessa vackra vyer. Känslan av att du faktiskt klättrat upp dit själv kommer bara att förstärka njutningen av den vackra utsikten.

Måste man bestiga höga berg?

Är du nyfiken på bergsklättring, men känner att det ändå känns lite för läskigt, kan du ta det lugnt. Bergsklättring behöver inte innebära att du ska bestiga Mount Everest, det finns många små berg och bergsväggar att klättra på för dig som inte är riktigt så äventyrslysten. Jag har själv klättrat på många små fina bergsväggar här i Sverige, och har många pärlor jag kan rekommendera dig. Besök en klätterklubb och ge det en chans – det är riktigt kul!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: